Saffraan
Crocus sativus
Gebruik:
De bloemstampers worden gedroogd, in hun geheel of gemalen gebruikt. Saffraan geeft Spaanse paella of Italiaanse risotto alla milanese zijn typische kleur. Saffraan past ook uitstekend bij lamsvlees, gevogelte en vis, omdat het een subtiele smaak toevoegt en dient als natuurlijke kleurstof.
Herkomst:
De saffraankrokus, grotendeels verwant aan onze tuinkrokus, komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Kreta of het Nabije Oosten. Tegenwoordig wordt het in grote hoeveelheden geteeld in het Middellandse Zeegebied tot in India. Jaarlijks wordt er tot 300 ton saffraan verhandeld, waarvan 80% afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en India. La Mancha uit Spanje heeft de beste reputatie.
cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Producten met Saffraan:
-
Lorenzo il Magnifico Linguine met Saffraan, 250 g
- Toscaanse pasta
- Natuurlijk gekleurd
- Kooktijd: 6-7 minuten
-
Casale Paradiso Risotto Mix - Saffraan, 300 g
- Makkelijk te bereiden
- Ideaal voor vis en vlees
- Met een hoog aandeel saffraandraadjes
-
Sonnentor Biologische Saffraandraadjes, 0,50 g
- Aardse en muskusachtige smaak
- Indrukwekkende rode kleur
- Scherpe smaak