Fenegriek
Trigonella foenum-graecum
Gebruik:
De bladeren worden vers en gedroogd gebruikt, en de zaden gedroogd, heel of gemalen. Fenegriek heeft een pittig-bittere smaak en een licht melig aroma. Het ruikt een beetje naar versgemalen hooi, daarom wordt het vaak "Grieks hooi" genoemd. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indiase, Egyptische en Ethiopische keuken. In de Indiase keuken wordt het gebruikt om curry- en chutneygerechten op smaak te brengen, in de Egyptische/Ethiopische keuken wordt het gebruikt om vis-, vlees- en groentegerechten op smaak te brengen.
Herkomst:
Fenegriek komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en wordt al sinds de oudheid verbouwd in het Middellandse Zeegebied. Vandaag de dag zijn de belangrijkste teeltgebieden nog steeds het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië.
cf. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Producten met Fenegriek:
-
KOTÁNYI Hele Fenegriek, 76 g
- Zeer smaakvol
- Perfect om te conserveren
- Ideaal voor de Aziatische keuken
-
Sonnentor Gemalen Biologische Fenegriek, 35 g
- Het kerriekruid
- Ideaal voor Indiaas eten
- Onderscheidende bittere noot
-
Sonnentor Biologische Fenegriek Zaden, 120 g
- Bevat veel ijzer en fosfor
- Heerlijke curry geur
- Ideaal voor pasta- en rijstgerechten
-
Sonnentor Biologische Blauwe Fenegriek, gemalen, 40 g
- Uitzonderlijke kleur
- Kruidig aroma
- Veelzijdig in gebruik
-
-
Cosmoveda Bio Hele Fenegriek, 10 g
- Bittere smaak
- Geschikt voor currygerechten
-
Bavicchi Biologische Kiemgroente "Fenegriek", 300 g
- Hoog eiwitgehalte
- Goed te combineren
- Individuele smaak
-
Rapunzel bioSnacky Fenegriek Kiemzaad, 200 g
- Intens kruidig
- Ontkiemingstijd 2 - 4 dagen
- Uit gecertificeerde biologische productie
-
Sonnentor Biologische Spruitenmix, 120 g
- Met 3 verschillende soorten kiemzaden
- Ideaal om toe te voegen aan salades
- Kiemtijd: 4 - 6 dagen